GI

Čas branja: < 1 minute

Glikemični indeks (GI) je bonitetni sistem za živila, ki vsebujejo ogljikove hidrate. Prikazuje, kako hitro vsako živilo vpliva na raven sladkorja v krvi (glukoze), ko se ta hrana uživa sama. Živila z naravno visokim GI so beli kruh, krompir, beli riž in karkoli sladkega, medtem ko so živila z nižjimi GI stročnice, polnozrnata hrana in določeno sadje in zelenjava.

Visok ali nizek GI ni sinonim za splošno zdravje določene hrane. Lubenice imajo na primer razmeroma visok GI, medtem ko imajo piškoti nizko GI. Vendar se priporoča nižji GI v primerjavi z višjim, saj počasnejše sproščanje ogljikovih hidratov pomaga, da se nekdo dlje počuti bolj polno, kar lahko pomaga ohranjati zdravo telesno težo. Hrana z nizko vsebnostjo GI se lahko uporablja tudi za uravnavanje glukoze v krvi za tiste, ki so sladkorni bolniki.

Pustite odgovor

Glavni meni

Nastavitve

  • Valuta
  • Jezik
  • Država dostave
Glavni meni

Mednarodna spletna mesta