So čistilna sredstva slaba za vaša pljuča?

Čas branja: 2 minut
So čistilna sredstva slaba za vaša pljuča?

V zadnjih nekaj desetletjih smo slišali veliko o pasti ličil, kozmetičnih izdelkov in gospodinjskih čistilnih izdelkov, ki jih vsi uporabljamo v vsakdanjem življenju. Odkrili smo nekaj resnično pogostih sestavin - na primer spojine triklosan, odkrite v antibakterijskem milu -, lahko povzroči nekaj strašljivih škodljivih rezultatov na našem zdravju, zaradi česar FDA (ameriška agencija za hrano in zdravila) izda opozorilo proti tej spojini.

Ta analiza je pomembna, ker smo med uporabo teh čistilnih sredstev dobro proučevali učinke, kot so napadi astme, vendar do danes nismo razumeli, kaj se z zdravjem zgodi dolgoročno, ko smo jim bili izpostavljeni.

Kar so odkrili, naj nas dvakrat premisli o uporabi kemičnih čistil. Na primer, prisilna vitalna zmogljivost (FVC) - ukrep, ki se pogosto uporablja za oceno moči in zmogljivosti pljuč - se je hitreje zmanjšala za ženske, ki redno čistijo svoje domove.

Natančneje, podatki so pokazali 4,3 ml na leto hitrejše zmanjšanje žensk, ki so doma uporabljale čistila, toda za ljudi, ki delajo kot čistila, je bilo to za 7,1 ml na leto hitrejše zmanjšanje.

Kaj natančno to pomeni v resničnem življenju?

To zmanjšanje delovanja pljuč je bilo približno od 10 do 20 paketnih let kajenja cigaret. "Paket let" je stavek, ki ga kliniki uporabljajo za količinsko določitev kajenja tobaka in ga je mogoče izračunati tako, da pomnožimo število pakiranj cigaret, ki se dnevno porabijo, in številom let, ki jih je posameznik zaužil. Poleg tega so ugotovili, da je astma pogosta.

"Poudarili smo, da bi lahko takšne spojine s samo majhno škodo na dihalnih poteh po dnevih, vsako leto, pospešile hitrost pljučne funkcije, ki se pojavi s starostjo."

Vdihavanje delcev iz čistilnih izdelkov lahko draži sluznico v pljučih in vodi do sprememb v načinu dihanja in tudi poškoduje dihalne poti. Ko to upoštevate, so rezultati študije šokantni. Poleg tega so avtorji študije poudarili, da uporaba kemičnih čistil sploh ni potrebna, saj sta voda in milo enako močni.

Pustite odgovor

Glavni meni

Nastavitve

  • Valuta
  • Jezik
  • Država dostave
Glavni meni

Mednarodna spletna mesta